top1_1 Latvian top1_3
top2_1 top2_2 Русский top2_4
top3_1 English top3_3

PRODUKCIJA

top4_1
m_left m1 m_right
Par Mums
Produkcija
Veikali
Kontakti
m6
  1. Medus piedāvājums
  2. Medus delikateses
  3. Dāvanas no Daugmales Jāņa bišu medus
  4. Ziedputekšņi
  5. Bišu maize
  6. Propoliss
  7. Peru pieniņš
  8. Bišu vaska sveces
  9. Pampāļu podi ar purva saknēm un keramika medum
  10. Ārstnieciskās ziedes
  11. Fito preperāti
  12. Ārstnieciskās tējas
  13. Medus kosmētika
  14. Biškopības inventārs

Propoliss

 

Propoliss (bišu līme) ir lipīga viela, ko bites sanes no koku pumpuriem, augļiem, lapām, kas palīdz aizsargāt bišu saimes ligzdu no kaitīgiem mikroorganismiem. Galvenokārt tas sastāv no augu balzāmiem, sveķiem, koku izsvīdumiem, izdalījumiem uz augu lapām un mizām u.c. Pārējās sastāvdaļas veido vasks (līdz 30%), ēteriskās eļļas (ap 10–20%) un ziedputekšņi (līdz 15%). Propolisā vēl var atrast daudz vērtīgu komponentu: organiskās skābes, aminoskābes, mikroelementus, minerālvielas, bioflavonīdus, flavonīdus, fenola savienojumus u.c. Šīs visas vērtīgās vielas bite apstrādā ar saviem fermentiem un pievieno vasku. Rezultātā rodas bioloģiski aktīva unikāla viela – propoliss, kas var būt tumši zaļā, brūnā, iesārtā vai pelēcīgo toņu nokrāsā. Dravnieks propolisu iegūst to nokasot no kāru virsējām līstītēm, ligzdas sedziņām, stropa skrejām un sienām.

Savu nosaukumu propoliss ir guvis no grieķu valodas (pro – priekšā, polis – pilsēta, propoliso – aizziest). Visi šie tulkojumi precīzi raksturo tā pielietojumu un nozīmi bišu stropā, kur tas kalpo kā „aizsargmūris” pret slimībām, dezinficēšanai, stropa tīrīšanai un higiēnai. Bites ar propolisu ļoti rūpīgi dezinficē katru šūnas kanniņu, kur bišu māte dēj oliņas, radot sterilu un antibakteriālu vidi. Stropā dzīvo vairāki desmiti tūkstoši bišu, bet pietiek ar 20 – 30 gr propolisa, lai gaiss šajā šaurajā telpā būtu dezinficēts un baktericīds.

Propolisu pazina senajā Ēģiptē, Romā, Grieķijā u.c., bet pirmās ziņas par šo brīnumaino bišu produktu ir apkopojis Aristotelis. Jau apmēram 5000 gadu senā pagātnē asīrieši un senie grieķi to lietoja veselības stiprināšanai un brūču dziedēšanai. Pateicoties propolisa spēcīgajām dezinficējošajām īpašībām, senie ēģiptieši ar to iebalzamēja un mumificēja faraonus.

Propolisu sauc arī par dabas penicilīnu. Daudzu slimību ārstēšanā, ja sintētiskās antibiotikas vairs nepalīdz, tad propoliss bieži vien ir izrādījies kā ļoti efektīvs līdzeklis. Propolisa sastāvs ir mainīgs un nestabils. Tas ir atkarīgs no ģeogrāfiskās vietas un apstākļiem, kādos bites to ievāc,. Zinātnieki ir atklājuši, ka propolisam piemīt antitoksiskas, antibakteriālas, tonizējošās un anestezējošas īpašības. Pateicoties propolisa bagātajam ķīmiskajam sastāvam (ap 250 identificētu vielu: flavonīdi, fenoli, aromātiskās skābes, aminoskābes, steroīdi, vitamīni, mikroelementi, mikrovielas), to veiksmīgi izmanto medikamentu un kosmētisko līdzekļu ražotāji. Propoliss ir spēcīgs antioksidants, kas aptur vai pilnībā apstādina nevēlamu mikroorganismu, baktēriju, sēnīšu un vīrusu darbību. Ar propolisu var veiksmīgi ārstēt apdegumus, apsaldējumus, strutainas un iekaisušas čūlas, ādas savainojumus, augoņus, izsitumus, krūšu galu un ādas plaisājumus, iekaisumus degunā, mutes gļotādā un kakla dobumā. Propolisu var lietot kuņģa, zarnu trakta, onkoloģisko, ginekoloģisko un uroloģisko slimību ārstēšanā un profilaksē. Propoliss stimulē imunitāti. Tas samazina holesterīna līmeni asinīs, arteriālo asinsspiedienu un pastiprina antibiotiku iedarbību, tāpēc propolisu var lietot ļaundabīgu audzēju, tuberkulozes, artrīta, artrožu, dziļo vēnu trombozes, bronhīta, neirīta, osteohondrozes un radikulīta ārstēšanā. Tomēr smagu hronisku slimību gadījumos būtu vēlams konsultēties ar ārstu.

Pateicoties zemai propolisa kušanas temperatūrai (+65°C), tā ārstnieciskos šķīdumus ir iespējams viegli pagatavot arī mājas apstākļos. Visbiežāk propoliss tiek iejaukts eļļā, spirtā, ūdenī vai pienā, bet šo šķīdumu koncentrācijas stiprums ir atkarīgs no to pielietošanas mērķa.

Propoliss un propolisa šķīdums spirtā un eļļā




right
down1
down3
             Copyright © Daugmales Jāņa Bišu Medus 2013